Dit eerste recept om met je peuters te bakken de Galetten wafeltjes draag ik op aan mijn oma. Ik verloor mijn oma\’s beiden in februari 2020. Het begin van de eerste coronagolf. Ze stierven geen van beiden aan corona. Maar dat maakte het verlies er niet minder op.
Daarom dan ook dat mijn eerste recept: \”Oma koekjes\” zijn. Dit is de naam die mijn zussen, broer en ik er thuis aan gaven. Mijn neefjes noemden ze dan weer oma wafeltjes. In heel onze familie zijn deze koekjes dan ook enorm gelieft. Het zijn galetten. Dit zijn dunne wafeltjes. Het lijkt wat meer op een koekje.
Het klaarmaken van deze wafeltjes kost wat tijd. Eerst wordt het deeg gemaakt dat dan best een uurtje tot een nacht rust. Daarna zul je kleine bolletjes deeg moeten rollen en die afbakken in het wafelijzer. Oja, en niet proeven terwijl ze nog warm zijn. 😉 Dan zijn ze niet zo lekker.
Omdat we samen met een peuter koken maak ik dit recept zo visueel mogelijk. Zo ziet je peuter ook wat er nodig is. En wat er moet gebeuren. In elke stap staat er bovenaan in de hoek aangegeven wie deze stap kan uitvoeren. Ik bekijk met jullie eerst nog even de symbolen.
Benodigdheden
Om dit te kunnen maken heb je gelukkig niet zoveel keukengereedschap nodig.
- 1 wafelijzer met een dunne wafelplaat.
- 1 mengkom
- keukenweegschaal: om de ingrediënten af te wegen.
- Eventueel een zeef voor de bloem.
Galetten wafeltjes
Beschrijving
Galetten wafeltjes zijn heerlijk om te eten en te maken. Dus heb je een wafelijzer met een wafelplaat? Probeer ze dan zeker eens uit!
Ingrediënten
Bereiding
Voorbereiding
-
Handen wassen
Peuter en volwassene: voordat we gaan koken wassen we eerst onze handen en als je een keukenschort hebt doen we deze aan.
-
(Af)wegen
Volwassene: weegt de ingrediënten af.
Peuter: zet hiervoor de digitale weegschaal aan en mag hem tussendoor resetten.
-
Mengen
Peuter: mengt de boter, de suiker, de vanillesuiker, het snuifje zout en het ei.
Volwassene: roert even na zodat er geen brokken meer inzitten.
-
Bloem bij zeven
Peuter: mag nu de bloem boven het overige deeg zeven en het er daarna onder kneden.
Volwassene: kneedt even na zodat er geen brokken bloem meer inzitten.
-
Laten rusten in de koelkast
Als het deeg klaar is zetten we het in een wat huishoudfolie in de koelkast.
Dit is het moeilijkste deel want nu moet je er minstens een uur tot een dag weten af te blijven.
Tip: Ik maak het deeg meestal voor het middagdutje of voor slapen gaan. Dan duurt het wachten minder lang.
Galetten wafeltjes maken
-
Bolletjes rollen
Peuter: rolt bolletjes of het figuurtje dat lukt.
Volwassene: kan tijdens bakken ook wat bolletjes rollen. Zo gaat het sneller vooruit als je kindje zich nog niet lang genoeg kan concentreren.
Tip: Het is niet erg als een balletje niet lukt als de vormpjes maar niet te super mini zijn.
-
Galetten wafeltjes bakken
Volwassene: bakt de deegballetjes ongeveer een minuut in het wafelijzer en legt ze nadien op een rooster om af te koelen.
Tip: Deze koekjes zijn warm echt niet lekker maar koud wel ;)
-
Laten afkoelen op rooster
Volwassene heeft de koekjes na bakken op een rooster gelegd om af te koelen.
Peuter stopt ze als ze afgekoeld zijn in de koekjestrommel.
Tip: Door ze luchtdicht te verpakken blijven ze langer vers en worden ze niet direct wak.
-
Smakelijk eten!
En dan is het natuurlijk tijd voor het lekkerste gedeelte.
Presenteer de koekjes op een leuk schoteltje en je bent klaar voor een lekkere tas thee, koffie of chocomelk natuurlijk ;)
Doordat mijn peuter nog geen balletjes kon rollen, is geen koekje hetzelfde maar dat is nu eenmaal een van de charmes van zelf (door je peuter) gebakken koekjes ;)
Notitie
Kindertaken
Dit recept heb ik in eerste instantie gemaakt omdat een peuter het zelf zou kunnen.
Dus de plaatjes en de receptomschrijving geeft hier weer wat je peuter kan doen.
Veel plezier!
Veelgestelde vragen
Wanneer je de galetten wafeltjes/ oma koekjes / harde wafeltjes gebakken hebt en ze uit het wafelijzer haalt leg je ze op een rooster om af te koelen.
Al de damp die er nog af komt kan dan goed ontsnappen en zo krijg je mooie krokante wafels.
Laat de galetten wafeltjes eerst volledig afkoelen. Steek ze daarna in een luchtdichte doos die je in de keukenkast kunt bewaren.
De wafeltjes zijn zo zeker 14 dagen houdbaar. Misschien langer maar zo lang hebben ze het bij ons nog nooit overleeft ;)