Deze hartige wafels met courgette, hüttenkäse en spek waren dit weekend een echte voltreffer. Mijn twee peuters die over het algemeen met lange tanden voor hun warme maaltijd zitten, kregen er maar geen genoeg van. De ene wafel na de andere ging binnen. Ik hoefde niet te helpen en voor we het wisten was iedereen klaar. Geen scènes aan tafel, …
Ze vonden ze zelf zo lekker dat toen ze zondagochtend wakker werden ze vroegen of ik er nog kon maken. We hebben toen het kleine overschotje opgewarmd en ook dat ging weer vlot naar binnen. Ook mijn echtgenoot was laaiend enthousiast. Schrijf dit recept op, want was erg lekker! En misschien moeten we eens een wafelslag houden met bezoek. Eerst deze wafels en dan wat Brusselse of Luikse wafels als dessert.
Inspiratie
Normaal gesproken hebben we nooit hüttenkäse in huis. Het is zeg maar geen ingrediënt dat ik bij wekelijkse boodschappen zo het winkelmandje ingooi. Echter deze maand had ik me voorgenomen om eens met een minimaal budget de boodschappen van de hele maand te doen.
Zo kwam het dat ik op een gegeven moment me opgaf voor een Too Good To Go Magic box van de Macro. Dit keer viel de box wat tegen. 6 Johmasalades die binnen 2 dagen op moesten, 1 pak magere yoghurt, 1 pot boerenyoghurt en een potje hüttenkäse van 400g. De box viel tegen omdat hier teveel beleg inzat en dus te veel producten die we anders niet genomen zouden hebben.
Maar goed opeens stond er een potje Hüttenkäse in mijn koelkast dat ook nog maar twee dagen houdbaar was. Wat moest ik daar mee beginnen? Ik ging eens rondsnuffelen naar wat recepten en vond een leuke hartige wafel op de website van Hüttenkäse. Dit was met extra hüttenkäse, rucola en cherrytomaatjes. Die extra toevoegingen zag ik niet zitten omdat deze het gerecht weer minder kindvriendelijk maakten.
Het recept sprak me direct aan. Misschien ook juist wel omdat het wafels waren. En zo kon ik het wafelijzer dat ik van mijn vriend kreeg weer eens bovenhalen. Als je je wafelijzer daarna schoon wil maken, kijk dan ook even op die pagina van mij voor wat tips.
Ik hield de basis gelijk maar voegde er spekjes aan toe. Het resultaat een heerlijke maaltijd bestaande uit hartige wafels met courgette, hüttenkäse en spek. Twee moeilijke eters die vrolijk zaten te smullen. Geen scenes aan tafel en dus ook twee blije ouders. Dit gerecht komt hier bij ons alvast een stuk vaker voor op de menu.
Hartige wafels met courgette, hüttenkäse en spek
Beschrijving
Deze hartige wafels zijn ideaal als lunch of diner. Het is namelijk een volledige maaltijd, daardoor zijn ze ook erg geschikt voor picknicks.
Deze wafels wisten mijn moeilijke eters thuis te bekoren en zullen hier thuis dus vaker op het menu komen te staan. Als mijn kinderen aan het ontbijt vragen om meer wafels. Dan weet ik dat deze wafels echt geslaagd zijn.
Ingrediënten
Bereiding
Voorbereiding
-
Courgette voorbereiden
- Rasp de courgette
- Doe de rasp nu in een theedoek en wring zoveel mogelijk vocht uit de courgette.
Het vocht van de courgette kun je in je soep verwerken of weg gieten. Voor dit recept heb je dit namelijk niet nodig.
-
Spekjes voorbereiden
- Bak de spekjes licht aan.
Het is niet de bedoeling dat ze krokant gebakken zijn. Ze gaan straks ook nog het wafelijzer in.
- Bak de spekjes licht aan.
-
Wafeldeeg maken
- Voeg alle ingrediënten bij elkaar:
Meel + courgette + hüttenkäse + ei + kerriepoeder + oregano + peper + spek met spekvet - Op dit moment kun je het beslag terug in de koelkast zetten tot je de wafels gaat afbakken. (max. 24u want er zit rauw ei in)
- Voeg alle ingrediënten bij elkaar:
Hartige wafels bakken
-
Wafelijzer voorverwarmen
Zet je wafelijzer op. wanneer je de temperatuur kunt kiezen mag je die op 160 graden zetten.
-
wafels afbakken
- vet het wafelijzer in met archide- of druivenpitolie.
- Schep met een soeplepel telkens 1 á 2 eetlepels in elk wafelrooster.
- Laat de wafels in 2 minuten en 50 seconden garen.
(bij gewone keukenwafelijzers ligt de tijd tussen de 3 en 5 minuten) - Eenmaal uit het wafelijzer zijn ze direct klaar om te eten.
- Eet smakelijk!
Opdieningen 1
- Hoeveelheid per opdiening
- Calorieën 969kcal
- % dagelijkse waarde *
- Totaal vet 63.8g99%
- Verzadigd vet 25.4g127%
- Natrium 1849mg78%
- Kalium 510mg15%
- Totaal koolhydraten 72.3g25%
- Voedingsvezel 1.9g8%
- Suikers 10.4g
* Percentage dagelijkse waarden zijn gebaseerd op een 2000 caloriedieet. Je dagelijkse waarde kan hoger of lager zijn, afhankelijk van je caloriebehoefte.
Notitie
Taakverdeling als je kookt met kids
Peuter:
- Ingrediënten mengen
Kleuter:
- Courgette raspen
Schoolkind en ouder:
- Courgette uitwringen
- Ingrediënten afwegen
- Wafels bakken
En samen: Opeten! ;) Veel plezier!
Veelgestelde vragen
- Wanneer je begint met bakken is het belangrijk dat je wafelijzer op temperatuur is. (Goed warm)
- Was je wafelijzer heet dan is het een teken dat er te weinig vetstof inzit. Zorg ervoor dat je je wafelijzer steeds invet voordat je een wafel bakt.
Ik doe het met een spray flesje dat ik gevuld heb met druivenpit olie. Het voordeel is dat deze hoge temperaturen aankan en geen extra smaak aan het beslag toevoegt.
Ik zou dit wafelbeslag niet langer dan 24 uur bewaren. Er zitten namelijk rauwe eieren in.
Als je de wafels afgebakken hebt kun je ze:
In de koelkast: 3 á 4 dagen luchtdicht bewaren.
In de diepvries: 3 maanden.
Wafels kun je prima invriezen:
- Laat ze eerst volledig afkoelen op een rooster.
- Doe ze daarna in plastic diepvrieszakjes en steek ze in de diepvries.
Wil je de diepgevroren wafel opeten warm hem dan op.
In de microgolf: Elke kant 10s op 1000 Watt.
In de oven: 3 á 4 minuten op 180 graden.
In het wafelijzer: halve minuut.
In de broodrooster.
Als je klaar bent met wafels bakken maak je een nieuw deeg van maizena en water. Het deeg moet de dikte hebben van pannenkoekenbeslag.
Giet het maizena papje in je wafelijzer en bak de maizena-wafel. Haal de maizena wafel er uit.
Je zult zien dat die al heel wat vuil uit je wafelijzer meeneemt. Herhaal de bovenstaande stappen tot het wafelijzer schoon is.
Dit doe je door:
- De oven voor te verwarmen op 100°C.
- De wafels na het bakken in de voorverwarmde oven te leggen tot het opdienen.
Verwarm de oven voor op 100°C en leg de wafels hier na het bakken in. Zo blijven ze lekker warm en knapperig tot je ze serveert.