Amandelspijs versus marsepein

amandelspijs vs marsepein

Amandelspijs en marsepein zijn beide mengelingen van amandel en suiker. Dat klopt en nu ben je aan het bakken en vraag je je af of je ze door elkaar kunt vervangen? Helaas zijn dit twee verschillende producten met elk hun eigen karakteristieken.

De verhoudingen

De hoeveelheid suiker en amandelen verschilt erg. Bij amandelspijs is er een 1 op 1 verhouding. Hierbij meng je dus evenveel suiker als amandelen. Denk dan bijvoorbeeld aan 100 g amandelen of amandelmeel dat gemengd wordt met 100 g suiker.

Bij marsepein varieert de verhouding van 1 op 1 tot zelf 1 op 5. Hier gebruik je veel meer suiker dan amandelen. Praktisch ga je voor eenzelfde hoeveelheid deeg dit keer 50 g amandelen mengen met 150 g suiker. Marsepein is zoals je ziet dus vaak een stuk zoeter dan het amandelspijs.

De structuur

Bij het amandelspijs wordt veel gebruik gemaakt van kristalsuiker en amandelmeel of hele amandelen. Bij marsepein werken we het liefst met poedersuiker. Om zo ook geen kleine korreltjes in je marsepein te krijgen. Dit maakt ook dat marsepein veel fijner is dan het amandelspijs.

Het gebruik

Ook de manieren waarop we deze gebruiken verschillen. Amandelspijs wordt in gebak gedaan of bij koekjes en later nog eens afgebakken. Daarom is het kristalsuiker ook niet erg en kun je dit prima eten als je zwanger bent. Hier zal geen rauw ei meer inzitten.

Marsepein daarentegen wordt niet meer gekookt of afgebakken. Dat gaan we juist weer gaan gebruiken om iets te versieren of om snoepgoed mee te maken.

De rust- of rijptijd

Marsepein laat je best een dag (24 u) rusten voordat je hem gebruikt. Hierdoor komt de smaak beter tot zijn recht en zal de marsepein steviger zijn. Heb je haast dan kun je de marsepein ook wel iets eerder gebruiken

Amandelspijs op zijn beurt laat je best minstens 3 dagen rusten, 5 dagen is nog beter. Zo kunnen de smaken zich hier ook goed mengen en krijg je het beste resultaat.

Beiden kun je ze na het maken nog 2 á 3 maanden bewaren in de koelkast. Goed ingepakt in huishoudfolie. Vind je ze te droog worden? Meng er dan terug een klein beetje water of bij amandelspijs ei onder.

De prijs en namaak

Dat noten prijzig zijn dat weten we. Maar hoe kan het dan dat je in de supermarkt zo goedkoop marsepein of spijs kunt kopen? De prijs voor de noten daarin is al duurder dan de hele verpakking. Dat klopt, maar bij deze bereidingen met amandelen wordt de prijs gedrukt op een van de volgende manieren:

  • Bij het marsepein wordt de hoeveelheid suiker vergeleken met de hoeveelheid noten opgehoogd.
  • Ook kunnen de amandelen vervangen worden door witte bonen waarbij dan wat amandelextract wordt toegevoegd voor de smaak.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat echte goeie marsepein of amandelspijs duurder is dan de namaak varianten. De duurdere prijs zijn als het ware de amandelen die je hier betaald.

De smaak van echte marsepein en amandelspijs is subtieler en verfijnder dan die van de namaak varianten. Koop maar eens wat goedkope en proef dan zowel de zelfgemaakte of die van je banketbakker en de goedkope versie. Het is echt een heel verschil.

Ervaar

Wil je nu zelf aan de slag om zo de verschillen ook echt zelf te ervaren? Dan is dit geen enkel probleem. Klik hier op de linkjes om het recept voor amandelspijs en marsepein uit te proberen. Veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *