De Witte Watermolen, ook wel de Witte Molen, is een van de oudste gebouwen in Arnhem. Hij is rond 1470 gebouwd. In deze molen wordt al sinds de 15de eeuw koren gemalen.
De Witte Molen is de enige overgebleven molen van de 7 watermolens langs de Sonsbeek die nog bedrijfsvaardig is. Verder stroomopwaarts staat de niet mee in gebruik zijnde Begijnenmolen waarin het Nederlands watermuseum in ondergebracht.
Maar genoeg geschiedenis, tijd om eens te gaan kijken wat er hier voor je kinderen te doen is.
De Witte Watermolen
Jammer genoeg zijn er niet genoeg molenaars. Hierdoor is de molen maar een paar dagen in de week open. Maar als ze open zijn is het leuk om met je kinderen binnen eens te gaan kijken hoe het bloem gemalen wordt. Kijk hier voor de openingsuren.
Boven in de molen zie je eerst de granen richting de steen glijden. Je ziet hoe de granen vermalen worden. Er staan ook buisjes waarin je ziet welke soorten graan ze allemaal verwerken en ze vertellen met plezier waarvoor welke soorten graan juist gebruikt worden.
Mijn kinderen werd in begrijpelijke taal uitgelegd wat er nu juist gebeurt. Ze zagen hoe het bloem er in de verschillende stappen uit zag. En erg leuk was ook dat ze aanhaalden wat er waarvan gemaakt werd. Ze had je de volkoren bloem die gebruikt werd om brood te bakken. En als die gezeefd was herkenden ze gelijk de bloem die we ook gebruiken in veel van onze baksels.
De kids wisten gelijk wat ze met de bloem wouden maken: pizza, galetten wafeltjes, koekjes, taart, pannenkoeken, …
En tot slot was er als kers op de taart een miniatuur watermolen die de kids zelf met de hand in gang mochten draaien. Kortom ook een kort maar leerzaam en leuk moment. Dit uitje is prima te combineren met de waterspeelplaats. Met wat oudere kinderen is ook het watermuseum een echte aanrader.
Bij het bezoekerscentrum ernaast kun je meer informatie krijgen over Park Sonsbeek en over de natuur in de stad. Hier kun je met je kinderen ook makkelijk naar de wc moest dit nodig zijn.