Kinderboerderij Presikhaaf

De kinderboerderij Presikhaaf is de stadsboerderij die het dichtste bij ons thuis ligt. Afgelopen woensdag besloot ik mijn kinderen mee te nemen naar de boerderij. Mijn oudste van drie wou picknicken.

Dus thuis nog snel even pannenkoeken gebakken. Daarna het picknickdeken gepakt en wat drinken voor de kids in een drinkbus gedaan. We waren klaar om te vertrekken. Kids in de fietskar en op pad.

Aankomst stadsboerderij Presikhaaf

Deze stadsboerderij ligt aan het station Presikhaaf en naast de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Hij is dagelijks open vanaf 8:30 tot 16:45.

Bij de boerderij kom je eerst deze wegwijzer tegen. Hierop zie je welke kant de boerderij en de boerderijwinkel zijn. Maar ook dat er een mooie heemtuin is. Daarover ga ik het echter niet hebben.

Zoals je ook op de foto ziet was ik niet de enige ouder die die ochtend besloot met de fietskar naar de kinderboerderij in Presikhaaf te rijden. Dit is geen enkel probleem want links voor de boerderij ingang is er voldoende plaats om je fiets met fietskar te parkeren.

Daarnaast vind ik het fijn dat er niet gerookt mag worden en dat honden aan de lijn moeten blijven. Mijn kinderen hebben schrik van honden. Dus dit maakt het voor mij wel makkelijker. De jongste is nog niet los gemaakt of mijn oudste stapt vrolijk naar binnen. Ik ga al naar de kippen kijken e mama!

Hij kent de weg hier goed. Door eerdere bezoekjes. Zo is hij hier ook met de gastouder al vaker dieren komen bekijken.

Activiteiten op de kinderboerderij

Deze boerderij verzorgt ook heel wat activiteiten met natuur Arnhem voor scholen. Dus ben je juf en wil je er graag iets met je kinderen doen? Ga dan zeker even op de website kijken. Dat is zeker de moeite waard.

Quote van de stadsboerderij Presikhaaf zelf:

Stadsboerderij Presikhaaf is een gratis toegankelijke publieksboerderij met een educatieve functie.

Ik wil nu even inzoomen op de activiteiten die ze daarnaast nog organiseren.

Themakist

Deze zijn gericht op kinderen van 4 tot 7 jaar oud. Ideaal voor verjaardagsfeestjes waarbij je zelf niet teveel werk wilt hebben.

In de themakist zit onder andere: een voorleesboek, een speurtocht en veel spelletjes. Er zit ook een draaiboek in met uitleg over de inhoud van de kist en wat extra feestsuggesties. Je mag er vanuit gaan dat je de kinderen zo\’n 2 uur kan bezighouden met de kist.

Daarnaast kun je zelf voor eten en drinken zorgen om zo de kosten wat te drukken. Of dit halen in de boerderijwinkel.

De 2 thema kisten die ze hebben zijn: “Rikki, het konijn!” en “Dottie’s kuikens”. Je moet rekening houden met een effectieve kostprijs van 42 euro. Ook betaal je 25 euro waarborg voor de kist die je terugkrijgt als je de kist weer inlevert.

Werken met de boer

Deze activiteit is gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar oud. Ook ideaal voor een verjaardagsfeestje. Tijdens deze activiteit mogen ze de boer helpen met klusjes op en rond de boerderij. Maar ook dieren aaien en vasthouden komen aan bod.

Deze activiteit is geschikt voor maximaal 10 kinderen per keer. De kostprijs bedraagt 27 euro per half uur.

Deze activiteit komt ook maandelijks terug onder de noemer op toer met de boer. Deze vindt je terug in de activiteiten kalender. Het kost dan 3 euro per kind of 1 euro met de Gelrepas.

Overige activiteiten

Daarnaast organiseert de boerderij ook zo nog activiteiten die je terug vindt in de activiteiten kalender. Denk bijvoorbeeld aan een Lentefeest. Waarop de kinderen brood kunnen bakken, insectenhuisjes bouwen, … Je ziet het al een website om goed in de gaten te houden.

Is dit te duur dan kun je natuurlijk ook zelf heel je verjaardagsfeestje hier organiseren.

Maar zoals je zag, geen georganiseerde activiteiten voor peuters. Is er dan echt niets te doen voor peuters op de boerderij?

Interessant voor Peuters

Oké, het is waar dat er voor peuters geen activiteiten georganiseerd worden op deze kinderboerderij. En met die korte aandachtsspanne van deze kinderen is dit ook niet zo erg. Wat valt er nu voor peuters te beleven op deze boerderij?

Dieren

Natuurlijk zijn er ook nog de dieren om naar te gaan kijken. In de stadsboerderij Presikhaaf in Arnhem Noord zijn ze vooral gericht op vee. Een van hun belangrijkste doelen is het fokken met zeldzame Nederlandse landbouwhuisdierrassen. Zo kun je er nog oude runderrassen als Lakenvelders en Blaarkoppen zien. Maar ook de kippen, geiten, schapenkonijnen en zelfs onze eenden zijn van rassen die steeds zeldzamer worden.

Op de boerderij lopen er daarnaast ook nog: Varkens, cavia\’s en paarden rond. En nu in de lente zien we ook overal jonge dieren. Extra schattig om naar te kijken. En zo oefen je ook nog eens alle dieren en hun geluid.

Peuter:

Mama? Ik zie mama varken en de kindjes varken. Maar waar is papa varken?
Oh, ik weet het! Gaan werken op kantoor!

Zandbak

zandbak van kinderboerderij Presikhaaf.

In de boerderij is er ook een grote zandbak aanwezig waarin heel wat kommen en pannen liggen om mee te koken. Geen speelgoed kommen en pannen, maar oude kommen en pannen uit de keuken. Het is dus echt koken. 🙂

Er is ook met hout een eenvoudig houten aanrechtje gemaakt met kookplaatjes. Hiermee zijn je kinderen dus ook wel een tijdje zoet. En een ander groot voordeel is dat de tafeltjes en stoelen van het boerderijwinkeltje net aan de overkant zijn. Dus een ideaal moment om zelf ook even iets te drinken.

De tractor

tractors

Tractors zie je als je langs velden rijdt. Echter hier in de kinderboerderij in Presikhaaf staat er een oude tractor waar je op kunt zitten. Er zijn ook kleine tractors om al trappend of lopend de boerderij mee rond te gaan.

Afgelopen keer hadden we geluk de nieuwe tractor van de boer stond ook op het erf. De kids hebben daar ook even in gezeten. Je had ze moeten zien glunderen. Zomaar in de tractor van de boer.

Als we hier richting de boerderij vertrekken vraagt de oudste al of hij op de tractor mag zitten.

De speeltuin

de speeltuin bij kinderboerderij in Presikhaaf

O, zeker niet onbelangrijk er is ook een speeltuin aanwezig. Hierin staat een babyschommel, 2 gewone schommels, een hoge wip, een glijbaan met een huisje eraan, een draaimolen, en een kabelbaan. Een deel van de speeltuin is afgezet door een kippentunnel, weides en natuurlijk de boerderij zelf.

Hier hebben we heerlijk onder de boom gepicknickt.

Ik voegde hier ook de foto toe van het spaarvarken dat aan het boerderijwinkeltje stond. Deze is op dit moment namelijk geld aan het inzamelen voor speeltuigen. Omdat ik de tekst geweldig vind, deel ik deze ook graag:

Porcus Donaticus

Rasbeschrijving:
Een solitair levend spaarvarken

Voedsel:
Leeft voornamelijk van muntgeld;
houdt niet van strootjes,
takjes en steentjes.

Spaart momenteel voor:
Nieuwe speeltoestellen in de speeltuin!

Dank je wel voor je steun!

Het speelbos

Met anderhalf en drie vindt ik mijn jongens nog net te klein voor dit stukje. Hier kunnen de kinderen naar hartenlust kampen bouwen, over stammen lopen, …

Hopelijk heb ik met dit artikel over de kinderboerderij in Presikhaaf je iets meer kunnen vertellen over wat je hier allemaal met je kinderen kan doen en waarom het een goed uitje is. Veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *