Wafelijzer

Wafelijzer of wafelmaker

Wat is er lekkerder dan een heerlijke wafel op een koude gure regenachtige dag? Of wat dacht je van een Brusselse wafel? Of een stroopwafel, lukken, galetten of harde boterwafels? Of een Luikse of suikerwafel? Of een heerlijk ijshoorntje in de zomer? Je hoort het al aan soorten wafels geen gebrek. Maar wil je nu zelf ook wafels bakken? Dan heb je een wafelijzer of wafelmaker nodig.

Wil je zelf een wafelijzer aanschaffen dan hou je best rekening met de volgende criteria:

Bakresultaat van het wafelijzer

Het allerbelangrijkste bij het maken van wafels is natuurlijk het resultaat van de wafels zelf. Maar wat draagt hier nu aan bij?

Bakplaten van goeie kwaliteit

De bakplaten van je wafelijzer bepalen mee het resultaat van je wafels. Je wilt dat je bakplaten de warmte goed vasthouden en verdelen over het deeg voor je wafels. Zo garen alle delen van je wafel even snel.

Daarnaast wil je natuurlijk niet dat je wafels aan de wafelmaker blijven plakken. Hiervoor hebben de wafelijzers een antiaanbaklaag. De drie grote groepen van bakplaten zijn:

  • Metalen met antiaanbaklaag
  • Keramische met antiaanbaklaag
  • Gietijzer

Gietijzer is het meest gebruikte materiaal bij professionele wafelijzers. Dit omdat ze de warmte zo goed verdelen. Dit is ook de manier waarop onze overgrootouders wafels bakten. 😉 Maar dit is (lood)zwaar.

Professioneel wafelijzer

Roterend en draaibaar

Een wafelmaker die 180 graden gedraaid kan worden zorgt voor luchtigere wafels en het deeg wordt beter over het wafelijzer verdeeld. Dit is vooral handig bij de Brusselse wafels.

Instelbare thermostaat

Wanneer je de temperatuur van je wafelijzer zelf kan bepalen en instellen is deze echt op maat van je deeg. Hierdoor is je wafel ook makkelijker krokanter te krijgen. Het is namelijk zo dat hoe hoger de temperatuur waarop je de wafel kan bakken des te krokanter zal hij zijn.

Tot slot is het ook belangrijk dat je je wafelijzer voor gebruik ook goed insmeert met olie en dat je voordat je begint te bakken eerst zorgt dat je toestel goed is opgewarmd.

Gebruiksgemak van de wafelmaker

Een lekkere wafel is natuurlijk de hoofdzaak. Maar goed het wafelijzer moet ook wel praktisch zijn. Daarmee bedoel ik dat je het makkelijk wilt kunnen schoonmaken en als dan kan ook graag voor bijvoorbeeld tosti\’s gebruikt. Dus laat ons hier een kijken waar je rekening mee kan houden.

Vermogen en aantal wafels

Het vermogen van een wafelijzer zou eigenlijk minimaal 1000 Watt moeten zijn. Anders raakt je wafelmaker moeilijk warm. Meer vermogen is altijd goed. Dan raken je wafels sneller warm en kun je er dus op korte tijd meer bakken.

Het aantal wafels dat je binnen een korte periode kan bakken is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel wafels je tegelijk in je wafelmaker kan maken. Deze aantallen variëren van 1 tot 6 wafels per bakbeurt.

Multifunctioneel

Hoe mooi is het als je je wafelijzer voor meerdere soorten wafels kan gebruiken. Dit kan wanneer je een wafelijzer hebt met losse bakplaten. Dan kun je je bakplaten afhankelijk van het doel vervangen. Zo heb je dan bijvoorbeeld een wafelplaat voor Luikse en Brusselse wafels en een om stroopwafels, lukken of galetten mee te bakken.

Maar je kunt dan ook platen gebruiken om er tosti\’s, panini\’s, popcakes, … mee te gaan bakken. Dat maak de kost voor dit ene apparaat wel iets duurder dan de aanschaf van een wafelijzer met 1 niet uitneembare plaat. Maar het is goedkoper dan al de losse toestellen samen. Maar niet alleen dat. Het spaart je ook heel wat plaats uit in je kasten.

Schoonmaken en onderhoud

Een laatste punt bij het gebruikersgemak is natuurlijk hoe goed krijg je het schoon? Sommige wafelplaten zijn vaatwasserbestendig. Dan kun je ze in de vaatwasser steken.

De koksschool leert aan om je wafelijzer schoon te maken met een maizenapapje. Professionele gietijzeren platen mogen namelijk ook niet in de vaatwasser. En Luikse wafels zorgen voor best veel karamel die het wafelijzer dan vervuilen waardoor je geen goeie wafels meer kan bakken.

Stappenplan voor het schoonmaken met maizena:

  • Zet je wafelijzer op zo\’n 220 °C á 240 °C
  • Meng 120 g maizena per 200 ml water. Dit papje moet vloeibaar zijn
  • Giet het mengsel in het wafelijzer, laat het deeg rijzen en verdikken tot er geen vloeibaar mengsel meer te zien is. Sluit nu het wafelijzer en wacht zo\’n 5 minuten.
  • Gooi nu de maizenawafel weg.
  • Als de maizenawafel niet al het vuil uit het wafelijzer heeft opgenomen herhaal je dit proces.

Beste wafelijzer

Frifri BMC2000 Wafelijzer

frifri wafelijzer

Dit wafelijzer heeft de beste prijs – kwaliteit verhouding. Een ander groot voordeel is ook dat je hiervoor verschillende platen kan aanschaffen en dit toestel dus ook voor meerdere verschillende recepten kunt gebruiken.

Met de juiste bakplaten kun je met dit wafelijzer zowel Brusselse, Luikse, galetten of stroopwafels maken.

Je kunt de bakplaten telkens met een schroef losmaken of vastzetten.

De bakplaten die je hierbij dan nog kunt bijbestellen zijn:

Frifri M003 – Verwisselbare bakplaat – Belgische Wafels 6×10

brusselse wafels wafelijzer

Met deze plaat kun je zowel de Luikse als Brusselse wafels mee bakken. Deze is geschikt voor bijna alle zachte wafels.
Klik je op de link dan ga je naar dit product bij bol.com.

Frifri M004 – Verwisselbare bakplaat – Belgische Wafels 16×28

Met deze plaat daarentegen kun je bijna alle harde wafels bakken. Denk maar aan de galetten wafeltjes, de stroopwafels, …

Via deze link ga je naar dit product bij bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *